Köpeğiniz İçin 15 Kış Bakımı Önerisi
Köpeğiniz kışı seviyor mu yoksa kanepede rahat bir battaniyenin altında kucaklaşmayı mı tercih ediyor? Her iki durumda da, doğa olaylarının içine girdiğinde onu korumaya hazır olmalısın. Köpeğiniz için kış bakımı ipuçları, bu sezon onu güvende tutmak için önemlidir.
Pek çok köpek sahibi, evcil hayvanlarının kürkü olduğu için soğuğa insanlardan daha iyi tahammül edebilecekleri yanılgısıyla yaşıyor. Bu ille de böyle değildir. Bizim gibi, bu kürk kaplı yaratıklar kapalı barınakların sıcaklığına alışkındır ve soğuk hava onlar için de biz insanlar kadar zor olabilir. Kışa bakış açınız ne olursa olsun, kesin olan bir şey var: Sevgili evcil hayvanlarımızın biraz daha fazla bakıma ihtiyaç duyduğu bir zamandır.
Dört ayaklı sadık arkadaşınızla kış manzarasını keşfederken aklınızda bulundurmanız gereken 15 kış bakımı ipucumuz var.
Kış Sağlığı Risklerinin Önlenmesi
Öncelikle… Önlemeniz gereken iki ciddi soğuk hava koşulundan bahsedelim.
Donma
Frostbite, köpeğin vücudu soğuduğunda başlar. Vücut, sıcak kalmak için kanı otomatik olarak ekstremitelerden vücudun merkezine çeker. Köpeğin kulakları, pençeleri veya kuyruğu o kadar soğuyabilir ki dokuda buz kristalleri oluşabilir ve ona zarar verebilir. Donma hakkında hatırlanması gereken en zor şey, bunun hemen açık olmamasıdır. Soluk veya gri cilt belirtilerine dikkat edin; cilt ayrıca sertleşebilir ve soğuyabilir. Donmuş bölgeler sıcak olduğu için son derece acı verici olabilir. Şiddetli donmuş cilt sonunda siyaha dönecek ve kabuk değiştirecektir.
Hipotermi
İkinci ciddi bir kış havası endişesi hipotermidir. Bu, bir köpek soğukta çok fazla zaman geçirdiğinde, soğuk havalarda ıslandığında veya sağlığı veya dolaşımı kötü olan köpekler soğuğa maruz kaldığında ortaya çıkar. Hafif durumlarda köpek titreyecek ve kulakları ve ayakları soğuyabilir. Hipotermi ilerledikçe, depresyon, uyuşukluk ve halsizlik belirtileri gösterebilir. Durum kötüleştikçe kasları sertleşecek, kalbi ve nefes alma hızı yavaşlayacak ve uyaranlara yanıt vermeyecektir. Şiddetli hipotermi yaşamı tehdit ediyor.
Köpeğinizi donma ve hipotermiden korumak çok önemlidir, bu nedenle köpeğinizin ısınmak için içeriye girmesi gerektiğini gösteren işaretleri nasıl tanıyacağınızı öğrenin.
Köpeğiniz soğuk mu?
Kapıda paltonuz olmadan durmanız çok soğuksa, muhtemelen köpeğiniz için de çok soğuktur, bu yüzden dışarıdayken davranışlarına dikkat edin.
Köpeğinizin sızlandığını, titrediğini veya endişeli göründüğünü fark ederseniz veya oynamayı bırakırsa ve yuva yapacak yer arıyor gibi görünüyorsa, onu getirme zamanı gelmiştir.
Kışın Köpeğinizi Korumanın 15 Yolu
1. Sıcaklıktan bahsedelim!
Bazı köpek ırkları, onları çok soğuk havalarda bile doğal olarak sıcak tutan kalın kürklerle kutsanmıştır, ancak ince kürklü köpeklerin kış yürüyüşleri için dışarı çıktıklarında bir süveter veya palto giymeleri gerekebilir. İyi bir kürk boyundan kuyruğun dibine kadar uzanmalı ve aynı zamanda karnı da korumalıdır. Ancak paltoların kulaklarda, ayaklarda veya kuyrukta donmayı engellemeyeceğini unutmayın… bu nedenle, rahat bir paltoyla bile, kısa tüylü köpeğinizi donma sıcaklıklarında çok uzun süre dışarıda tutmayın.
2. Güneş parladığında dışarı çıkın
Köpeğiniz soğuğu hissediyorsa, sabahın geç saatlerinde veya öğleden sonra erken saatlerde havanın biraz daha sıcak olduğu zamanlarda yürümeye çalışın ve sabah erken veya akşam geç saatlerde yürüyüş yapmaktan kaçının. Hava güneşliyken dışarıda oynayarak zaman geçirin; Güneş ışığı hem size hem de evcil hayvanınıza D vitamini sağlamanın ek faydasını da beraberinde getirir. Boğulma ve diğer yaralanmalara neden olabilecek çubuklarla değil, oyuncaklarla oynayın. Bu nedenle, köpeğiniz çiğnemeyi ve kovalamayı seviyorsa, bir Frizbi, top veya başka bir güvenli oyuncak paketleyin ve güneşte birlikte oynayın.
3. Kışın dışarıda geçirdiğiniz zamanı sınırlayın
Ailenizin evcil hayvanı dışarıda vakit geçirmeyi çok sevebilir, ancak kışın en uzaktaki köpek bile soğuyabilir. Kulaklar, pençeler ve kuyruklar donmaya karşı hassastır. Köpeğinizi sık sık yürüyüşe çıkarmak, egzersiz yapmak ve oynamak için dışarı çıkarın… ancak sıcaklık düştüğünde onu uzun süre dışarıda bırakmayın. İyi bir kural, onunla dışarı çıkmaktır ve içeri girmeye hazır olduğunuzda, muhtemelen o da olacaktır. Bahçenizde tek başına dışarıdaysa, üşüme belirtileri göstermediğinden emin olmak için sık sık kontrol edin.
4. Rahat nevresim
Köpeğinizin soğuk günlerde dışarıda geçirdiği zamanı sınırlandırmanın yanı sıra, köpeğinizin kışın soğuk bir yerde uyumasına izin vermeyin. Köpeğinizin sıcak kalmasını sağlamak için doğru yatak takımını seçmek çok önemlidir. Sıcak battaniyeler rahat bir ortam yaratabilir; yükseltilmiş yataklar köpeğinizi soğuk fayanslardan veya betondan uzak tutabilir ve ısıtılmış evcil hayvan yatakları, sertliği yaşlanan eklemlerden uzak tutmaya yardımcı olabilir. Köpeğinizin yatağını hava akımlarından, soğuk karolardan veya halısız zeminlerden uzak, tercihen her gün uyuduğu favori bir yere koyun, böylece bölge yabancı hissetmez.
5. Köpeğinizi ısıtıcılardan koruyun
Köpekler, soğuk kış aylarında genellikle ısıtma kaynaklarına çok yakın bir yerde kucaklaşarak ısı arayacaklardır. Evcil hayvanınızın yanmasını önlemek için alan ısıtıcılarından kaçının ve süpürgelik radyatör kapaklarını takın. Şömineler de büyük bir tehdit oluşturuyor, bu yüzden lütfen ısı arayan arkadaşınızı tehlikeden uzak tutmak için bir evcil hayvan geçirmez sisteminiz olduğundan emin olun!
6. Nemlendirin
Kuru ve soğuk hava, evcil hayvanınızın cildinde bir numara yapabilir. Yemeğine bir deri ve tüy takviyesi ekleyerek cildin kuru ve pul pul olmasını önlemeye yardımcı olun. Hindistan cevizi yağı, evcil hayvanınızın cildinin ve tüylerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilecek iyi bir doğal nemlendiricidir. Evcil hayvanınızın pençelerinin, kulaklarının veya kuyruğunun kuru veya çatladığını fark ederseniz, gerektiğinde hindistancevizi yağını topikal olarak da uygulayabilirsiniz.
7. Lütfen aşırı besleme yapmayın!
Köpekler kışın fazladan bir katmana ihtiyaç duysa da, bunun bir yağ katmanından değil, bir paltodan geldiğinden emin olun. Hatta soğuk havalar tembel davranışlara ve daha az kalori ihtiyacına neden olabilir. Köpeğinizin aktivite düzeyine dikkat edin ve kalorilerini buna göre ayarlayın. Yüksek kaliteli, bütün yiyecekler, tercihen çiğ et bazlı diyet, soğuk kış aylarında sağlıklı bir tüy ve iyi enerji sağlamaya yardımcı olacaktır.
8. Köpeğinizi sulu tutun
Köpekler kışın yazın olduğu kadar çabuk susuz kalabilir. Çoğu köpek kar yemesine rağmen, tatlı su için yeterli bir ikame değildir. Köpeğiniz bahçenizde dışarıda vakit geçiriyorsa, bir su kabına erişebildiğinden emin olun, sık sık kontrol edin ve üstte oluşan buzu kırın.
9. Köpeğinizi tımar edin
Köpeğinizin düzgün bir şekilde yalıtılmış kalması için temiz, bakımlı bir paltoya ihtiyacı vardır. Köpeğiniz dışarıda çok zaman geçiriyorsa, bu özellikle önemlidir. Banyodan sonra, özellikle dışarı çıkmasına izin vermeden önce köpeğinizi iyice kurulayın.
10. Ayak bakımı bir zorunluluktur
Tıpkı kışın ayak çatlakları geliştirme eğiliminde olduğumuz gibi, köpeklerde de çatlak pedler olabilir. Köpeğinizin tüylü ayakları varsa, pedler arasında buz oluşumunu önlemek için pedleri arasında büyüyen tüyleri kesin. Şehir kaldırımlarındaki kış tuzu da köpeğinizin pedlerini yakabilir ve zehirlidir, bu nedenle mahallede yürüdükten sonra köpeğinizin pençelerini durulayın veya silerek tuzu temizleyin – onu yalamasını istemezsiniz. Köpeğiniz donmuş veya tuzlu yüzeylerde dışarıda yürürken rahatsızlık belirtileri gösteriyorsa, pençelerini korumak için köpek patikleri kullanmayı düşünün.
11. Kar temizleme
Kar çok eğlenceli olabilir ancak köpeğiniz için de tehlikeli olabilir. Çitlerin yakınına yığılmış kar, köpeğinize iyi eğitimli köpeklerin bile çoğu zaman dayanamayacağı kaçış yolları sunar. Bahçenizdeki karı temizlediğinizde, köpeğinizin üzerinden tırmanmasını önlemek için onu çitlerden uzağa koyun. Kar ve buz genellikle çatılarda birikir ve güneş dışarıdaysa veya sıcaklık yükseldikçe bu birikim kayarak köpeğinizi yaralayabilir. Tavandaki karı temizleyemiyorsanız, yaralanmayı önlemek için köpeğinizi çatı çıkıntısından uzak tutun.
12. Köpeğinizin nerede oynadığını izleyin
Köpeğiniz muhtemelen dışarıda harika vakit geçiriyor olsa da, su ve ısınma için sık sık kapalı mekanda mola verin ve asla dışarıda çok fazla kalmayın. Tanımadığınız yerlerde yürüyor veya oynuyorsanız, köpeğinizi yakın tutun. Donmuş göletler veya göller gibi güvenli olmayan yüzeylere girmesi onun için kolaydır. Bunlar karla kaplı olabilir ve kolayca görünmeyebilir.
13. Toksinlere maruz kalmaktan kaçının
Kışla birlikte antifriz gelir. Antifrizin tadı tatlıdır ve köpekler (bazı çocukların yanı sıra!) Onu kolayca yalar veya içer. Antifriz aşırı derecede zehirlidir ve sadece küçük bir miktarı ölümcül olabilir. Köpeğinizi garajdan ve antifriz veya diğer zararlı kimyasallarla karşılaşabileceği garaj yolunun dışında tutun.
14. Mevsim ne olursa olsun köpeğinizi ASLA arabada gözetimsiz bırakmayın
Arabalar yazın tehlikeli derecede ısınabildiği gibi, kışın da dondurucu soğuklar köpeğiniz için eşit derecede tehlikelidir. Arabayı çalışır durumda bırakmak, araba bir garaja park edilmişse karbon monoksit zehirlenmesi dahil olmak üzere ek riskler içerir. İşlerini halletmek için dışarı çıktığınızda köpeğinizi evde bırakın.
15. Yaşlılara özel bakım
Soğuk hava, köpeklerde, özellikle de artriti sık sık mevcut tıbbi koşulları kötüleştirecektir. Artritik köpeğinizle bir egzersiz rejimi sürdürmek çok önemlidir, ancak kaygan yüzeylere dikkat edin ve köpeğinizin aktiviteden sonra iyileşmesi için sıcak ve yumuşak bir dinlenme alanı olduğundan emin olun. Yaşlı köpeğinize eklemleri yağlamak ve artrit rahatsızlığını hafifletmek için doğal bir eklem takviyesi vermediyseniz, kışın bir tane eklemeyi düşünebilirsiniz. Tıpkı insanlar gibi köpekler de kış aylarında diğer hastalıklara daha duyarlıdır.
Sert kış havası, sorumlu köpek sahiplerine çok çeşitli endişeler getirir. Acı soğuk, uyuşan ıslaklık veya sert rüzgarlar, hayatınızdaki o özel köpek için rahatsızlığa neden olabilir. Kış sezonu boyunca sadık arkadaşınızın iyiliğine özel önem vermek, ikinizin de mevsimi sonuna kadar yaşamanızı sağlayacaktır.
Bu kış bakımı ipuçlarını aklınızda tutun ve kışın sunduğu her şeyin tadını çıkarın. Ve köpek arkadaşınızla kışın kucaklaşmanın herkes için ısınması için harika bir yol olduğunu unutmayın